Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Τούρκικη σημαία στα Ίμια στον χάρτη του Google Earth-Μα τι κάνει το ελληνικό ΥΠΕΞ;


Πριν λίγα λεπτά ενημερώθηκα από το blog skeftomasteellhnika για ένα φωτομοντάζ με την Τούρκικη σημαία στα Ίμια στο Google Earth. Άνοιξα το Google Earth για να δω αν είναι αλήθεια και βρήκα τα εξής: κάτω δεξιά στην οθόνη έχει ένα χαρακτηριστικό που λέγεται ύψος ματιού. Στο δικό μου Η/Υ και με τη δική μου ανάλυση οθόνης, εμφανίζεται από τα 2 χλμ. και μετά μια φωτογραφία με τα δύο νησιά χωρίς σημαία. Στα 735 μ. περίπου, εμφανίζεται η ίδια φωτογραφία, μόνο που αυτή τη φορά στο νησάκι των Ιμίων που είναι σε δεύτερο πλάνο, είναι πράγματι υψωμένη η Τούρκικη σημαία! Επηρεασμένος και από το άρθρο που είχα γράψει λίγο νωρίτερα για τις δήθεν «γκάφες» του δικού μας ΥΠΕΞ σε ότι αφορά το θέμα των Σκοπίων, άρχισα να παίζω εκνευρισμένος με το ποντίκι του υπολογιστή μου, όταν στα 147 μ. ανακάλυψα κι άλλη φωτογραφία, όπου εμφανίζεται το ίδιο σκηνικό, με τη διαφορά ότι η Τουρκική σημαία έχει αντικατασταθεί με την Ελληνική!!! Αυτά είναι παιχνίδια που πρέπει να τα προσέξει πολύ το ΥΠΕΞ. Δε ξέρω ποιος είναι υπεύθυνος για το Google Earth και τους όρους λειτουργίας του, αλλά κάποιος από το ΥΠΕΞ πρέπει να του «τραβήξει το αυτί» και να σβήσει το φωτομοντάζ. Είναι δυνατόν πολίτες να γνωρίζουν για την ύπαρξη της φωτογραφίας και να απαντούν με δικό τους φωτομοντάζ, ενώ το ΥΠΕΞ κοιμάται; Ή μήπως δεν ενδιαφέρεται; Πάντως, οποιοσδήποτε στον κόσμο χρησιμοποιήσει το Google Earth, πιθανό να νομίσει ότι τα Ίμια είναι Τούρκικα! Σιγά μην κάτσει να ζουμάρει τόσο πολύ ώστε να δει και την άλλη φωτογραφία! Αλλά υπάρχει και χειρότερο! Πατώντας στη λειτουργία «αναζήτηση» του Google Earth τη λέξη Imia, μου βγάζει στο χάρτη και κείμενα όπου στα ελληνικά μας πληροφορεί ότι είναι ακατοίκητες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ βραχονησίδες, ενώ στα αγγλικά, όχι μόνο δεν το αναφέρει, αλλά έχει και εκτενές κομμάτι της ιστορίας της διεκδίκησης των νησιών από Τούρκους και Έλληνες, από το 1947 που μας παρέδωσαν τα Δωδεκάνησα οι Ιταλοί! Μάλιστα σε ένα από τα κείμενα στα αγγλικά γράφει: «Η αμφισβήτηση των Ιμίων-Καρντάκ είναι μέρος της αμφισβήτησης του Αιγαίου…» («The Imia-Kardak dispute is part of the larger Aegean dispute…») και συνεχίζει με αναφορά όλων των θεμάτων που έχει θέσει η Τουρκία στο Αιγαίο!

Πολύ σωστά λοιπόν αναρωτιέται το skeftomasteellhnika: ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΗΜΑΔΟ ΥΠΕΞ ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΝΕΙ;

Νέα «γκάφα» του ΥΠΕΞ - Γνωρίζουν ότι δουλεύουν για την Ελλάδα;


Εδώ και χρόνια η χώρα μας μέσω του Υπουργείου των Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), έχει στηρίξει την πολιτική της στα εθνικά μας θέματα στην παθητική αντιμετώπιση των προκλήσεων. Έχουμε συνηθίσει τους δημοσιογράφους όταν αναφέρονται σε τέτοια θέματα να μιλάνε για γκάφες ολκής κτλ. Είναι όμως γκάφες; Όταν πριν ενάμιση μήνα επέτρεψαν στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Μιλοσόσκι, να μεταβεί στην Κέρκυρα για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ με κρατικό αεροσκάφος που έφερε το σήμα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ήταν γκάφα; Έγινε από λάθος; Όχι βέβαια! Είναι δυνατόν να λέμε στην Ευρώπη ότι δεν αποδεχόμαστε τέτοια ονομασία και ύστερα να τους αναγνωρίζουμε μ’ αυτό τον εμφατικό τρόπο; Αν η Ελληνική κυβέρνηση υποδέχεται αεροσκάφος και επιβάτες που λένε ότι εκπροσωπούν τη Μακεδονία, πως θα μπορέσουμε να πείσουμε τα άλλα κράτη να μην κάνουν το ίδιο; Δηλαδή, με το ίδιο σκεπτικό, αν αεροσκάφος της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», μας ζητήσει να προσγειωθεί στην Ελλάδα, θα το επιτρέψουμε; Αλήθεια, απ’ όσο γνωρίζω όταν κάποιος ηγέτης επισκέπτεται μια χώρα, αναρτούν και τη σημαία του. Εμείς ποια αναρτήσαμε στη Σύνοδο; Αυτή με τον ήλιο της Βεργίνας;

Με άλλη μια τέτοια «γκάφα» θα ασχοληθούμε σήμερα, την οποία διάβασα στο Έθνος της Κυριακής της 2ας Αυγούστου. Ο καινούργιος Σκοπιανός Ακόλουθος Άμυνας (ΑΚΑΜ), επισκεπτόμενος το ΥΠΕΘΑ, φορούσε καρτελάκι που αντί να γράφει FYROM έγραφε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και ενώ υπάρχει απόφαση απαγόρευσης εισόδου στο υπουργείο σε τέτοια περίπτωση! Μόλις οι αξιωματικοί το αντιλήφθηκαν, τον σταμάτησαν και ευγενικά του ανέφεραν ότι είτε θα άλλαζε το καρτελάκι, είτε θα έφευγε και θα επέστρεφε με πολιτικά για να λάβει το καρτελάκι της ασφάλειας του υπουργείου. Για να βεβαιωθούν μάλιστα ότι η στάση τους είναι η αρμόζουσα, πήραν τυπικά ένα τηλέφωνο στο υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερώσουν για το περιστατικό. Κι εκεί είναι για μένα το μεγάλο θέμα. Εμβρόντητοι οι αξιωματικοί μας άκουσαν τα στελέχη του ΥΠΕΞ, να τους βάζουν τις φωνές και να τους λένε ότι κακώς εκδιώχθηκε ο Σκοπιανός ΑΚΑΜ, επικαλούμενοι μάλιστα την Ενδιάμεση Συμφωνία! Μα η Ενδιάμεση Συμφωνία αναφέρει ρητά ότι το γειτονικό μας κράτος θα χρησιμοποιεί το όνομα FYROM μέχρι να λυθεί το θέμα της ονομασίας τους. Τα στελέχη του ΥΠΕΞ γνωρίζουν φυσικά τι λέει η Ενδιάμεση Συμφωνία. Γιατί είπαν τα αντίθετα; Τους δίνει κάποιος διαφορετική πολιτική γραμμή από αυτή που έχει χαράξει η χώρα μας; Κι αν αυτά που είπαν αποτελούν τη δική τους γνώμη, είναι ακόμα υπάλληλοι του υπουργείου και τους πληρώνει ο Ελληνικός λαός; Οι αξιωματικοί μας καλά κάνανε και ενημέρωσαν το ΥΠΕΞ για το περιστατικό. Γιατί όμως, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τηλεφώνησαν για να βεβαιωθούν ότι η στάση τους είναι η αρμόζουσα; Η απόφαση απαγόρευσης εισόδου στο υπουργείο, σε οποιονδήποτε Σκοπιανό δε χρησιμοποιεί το όνομα FYROM, σ’ αυτή τη Συμφωνία δε στηρίχθηκε; Προφανώς, σκεπτόμενοι οι αξιωματικοί μας την καριέρα τους και για να μη μπλεχτούν σε περιπέτειες, τηλεφώνησαν για επιβεβαίωση στο ΥΠΕΞ, καθώς, πάλι όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε προηγούμενη επίσκεψη του Σκοπιανού ΑΚΑΜ με ταμπελάκι «Δημοκρατία της Μακεδονίας», οι αξιωματικοί του ΥΠΕΘΑ πήραν διαταγή από τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ να τον αφήσουν να περάσει…«για να μην ταλαιπωρείται ο άνθρωπος»!!! Η ασυδοσία σε όλο της το μεγαλείο. Ο καθένας κάνει ότι θέλει! Καταστρατηγούνται ή παραβλέπονται αποφάσεις από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς υπαλλήλους σαν να μη συμβαίνει τίποτα! Η ακαμψία των αποφάσεων που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίσαμε στο στρατό, πήγε «περίπατο»! Για το πρόσφατο περιστατικό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν έχει να πει κάτι; Την αρμοδιότητα απόφασης των στρατιωτικών μας επιτελείων την έχει παραχωρήσει στο ΥΠΕΞ; Να γνωρίζουν όμως οι στρατιωτικοί μας ότι ανέκαθεν, το φταίξιμο για τις εθνικές αποτυχίες, έπεφτε στους ώμους των στρατιωτικών και όχι των πολιτικών. Οι πολιτικοί ελάχιστες φορές πλήρωσαν τα λάθη τους!