Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Απαγόρευση του καπνίσματος - άσκηση υποταγής


Έχουν κατακλύσει την τηλεόραση ρεπορτάζ, που ρωτάνε ως επί το πλείστον μόνο μη καπνίζοντες, για το νέο μέτρο, οι οποίοι υποστηρίζουν οτι είναι σωστή η απαγόρευση. Μα δεν καταλαβαίνουν οτι είναι φασιστική η επιβολή ενός μέτρου χωρίς διάλογο και εναλλακτικές λύσεις; Σήμερα απαγορεύουν το τσιγάρο, αύριο κάτι άλλο. Αναθεματίζουμε τη Χούντα η οποία κάποια περίοδο απαγόρευσε τη συνάθροιση άνω των τριών ατόμων. Το ίδιο όμως δε γίνεται και τώρα; Πας με την παρέα σου να διασκεδάσεις και σου λένε με το έτσι θέλω οτι δε θα καπνίσεις. Οι τωρινοί επικαλούνται λόγους υγείας. Οι τότε λόγους ασφαλείας. Όλοι έχουν πρόχειρη μια δικαιολογία. Έτσι μας έφεραν και το ΔΝΤ και ακόμα δε μπορώ να καταλάβω γιατί αργούμε να αντιδράσουμε. Έχει γίνει ο Έλληνας τόσο μαλθακός που δέχεται τα πάντα; Μας λένε: "Μη μιλάς, μην αντιδράς. Εγώ ξέρω το καλό σου, εσύ δεν έχεις γνώμη". Κι εμείς υπακούμε!
Στην περίπτωση του τσιγάρου υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Πριν πάρουν οποιοδήποτε μέτρο απαγόρευσης θα έπρεπε να επιβάλουν σε όλες τις επιχειρήσεις την κατάλληλη εγκατάσταση εξαερισμού. Και ντουμάνι να είναι ένα μαγαζί, με τον κατάλληλο εξαερισμό το κακό θα ήταν πολύ μικρό. Όσο αφορά το χώρο εργασίας, αν οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με πελάτες, καλό θα ήταν να μην καπνίζουν μόνο και μόνο επειδή δε μπορεί να ελεγχθεί ποιός απο τους πελάτες το δέχεται ή όχι. Αν οι εργαζόμενοι δεν έρχονται σε επαφή με τους πελάτες, πρέπει να γίνεται συνεννόηση μεταξύ τους κατανοώντας ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Όσον αφορά τα κέντρα διασκέδασης, πρέπει να αφήσουν να επιλέξει ο καταστηματάρχης αν θέλει το μαγαζί του να έχει αποκλειστικά καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες.
Στο κάτω κάτω αν κάποιος πήγαινε σε μαγαζί που τον ενοχλούσε ο καπνός και επηρρεαζόταν η υγεία του, μπορούσε να σηκωθεί και να φύγει και να απαιτήσει απο την πολιτεία να φτιαχτούν χώροι και για τους μη καπνίζοντες. Αν πράγματι νοιάζονταν για την υγεία μας οι κυβερνώντες και θεωρούσαν το τσιγάρο ένοχο, θα το είχαν απαγορεύσει γενικά όπως τα ναρκωτικά. Αν νοιάζονταν, αντί να βάζουν πρόστιμα για την οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ, θα έπρεπε να κάνουν ελέγχους στα ίδια τα μαγαζιά (να μάθουμε επιτέλους και πόσο καθαρά είναι τα ποτά που πίνουμε) και να κόβουν κλήσεις ή να μην αφήνουν να οδηγήσουν όσους έχουν καταναλώσει αλκοόλ πάνω απο το όριο, έξω απο τα μαγαζιά. Αν νοιάζονταν, θα φρόντιζαν να μειώσουν τους ρύπους απο την ατμόσφαιρα. Αν νοιάζονταν, θα φρόντιζαν να μειώσουν την εγκληματικότητα. Αν νοιάζονταν, δε θα μας επέβαλαν το εμβόλιο της γρίπης που έχει τόσες παρενέργειες. Πριν φτάσουν στο τσιγάρο θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τόσα άλλα πράγματα που μας σκοτώνουν. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις όμως, "τα λεφτά είναι πολλά" και δεν κυνηγάνε την αιτία του προβλήματος (καπνοβιοπμηχανίες, εργοστάσια, λαθρέμποροι κ.α.). Εμένα θα με πάνε μέχρι και αυτόφορο επειδή καπνίζω αλλά τόσα σκάνδαλα που βγαίνουν στη δημοσιότητα μένουν χωρίς ενόχους. Βέβαια, οτι το τσιγάρο είναι το λιγότερο απο τα προβλήματά μας δε σημαίνει πως δε θα ασχοληθούμε με αυτό. Είναι μια κακή συνήθεια, εξάρτηση θα έλεγα, που μπορεί να βλάψει άνεπανόρθωτα την υγεία και των ενεργητικών και των παθητικών καπνιστών. Όλων μας δηλαδή. Όχι όμως έτσι. Η επιβολή δεν είναι ποτέ λύση.
Και όλα αυτά έχουν μεγαλύτερη σημασία γιατί τα γράφει κάποιος που κάπνιζε (μόνο στη βόλτα μου) και τώρα το έχει κόψει γιατί οι αμυγδαλές "παραπονιούνται". Δεν αντέχω να καπνίζουν δίπλα μου για πολλή ώρα αλλά ποτέ δε θα σκεφτόμουν να στερήσω την επιλογή απο κάποιον άλλον. Μόνο κατανόηση ζητάω και....καλό εξαερισμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου