Σάββατο 4 Απριλίου 2009

«Τα σύνορα της Αλβανίας είναι στην Πρέβεζα»


Ο Ινταγιέτ Μπεκίρι, καταζητούμενος από την Ιντερπόλ και τις ΗΠΑ ως εξτρεμιστής που διακηρύσσει στα Βαλκάνια το μίσος και την ένοπλη βία, δεν κρύβει τα λόγια του. Διεκδικεί με τα όπλα τη «Μεγάλη Αλβανία», χαρακτηρίζει «φάρσα» τις συνομιλίες για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου κι επιχειρεί να εμπλέξει την Ελλάδα στα πολεμοκάπηλα σχέδιά του. Μπορεί η διεκδίκηση της Πρέβεζας από τους ακραίους Αλβανούς εθνικιστές να φαντάζει γελοία, όμως η (αστήριχτη) προσπάθεια να βάλει στο παιχνίδι τούς συμπατριώτες του οικονομικούς πρόσφυγες που εργάζονται στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και θίγει χιλιάδες συμπολιτών μας που θεωρούν την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τους και βγάζουν εδώ τίμια και ειρηνικά το ψωμί τους. Τον φυγόδικο Μπεκίρι συνάντησε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών ο συνεργάτης μας Nemad Savic.


Πότε ιδρύθηκε ο ΑΝΑ;

Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ΑΝΑ) ιδρύθηκε στις 4-10-1999 ως απάντηση στην ανάγκη για επίλυση του αλβανικού ζητήματος στα Βαλκάνια. Μετά το τέλος της σύγκρουσης στο Κόσσοβο, πολλοί αντάρτες του UCK ήταν βαθιά δυσαρεστημένοι με τους περιορισμούς που τους επέβαλε η διεθνής κοινότητα. Αυτοί οι αγωνιστές αποτέλεσαν το βασικό πυρήνα όλων των ένοπλων ομάδων που ξεπήδησαν μετά τη διάλυση του UCK. Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός αλβανικού κράτους για όλους τους Αλβανούς. Αυτό σημαίνει επιστροφή στα σύνορα που είχαμε πριν από το συνέδριο του Βερολίνου. Πρόθεσή μας είναι να επιτύχουμε τους στόχους μας δια της διπλωματικής οδού και να αποφύγουμε την ένοπλη σύγκρουση, αν είναι δυνατό. Γι' αυτό ιδρύσαμε το Αλβανικό Εθνικό Μέτωπο Ενότητας (FBKSh), το οποίο σήμερα ελέγχει όλες τις διπλωματικές και στρατιωτικές δραστηριότητες του ΕΑΣ. Αν οι συνομιλίες δεν δώσουν αποτελέσματα, τότε θα αναλάβουμε στρατιωτική δράση.

Ποια είναι η πολιτική δομή του FBKSh;

Όλες οι σημαντικές πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από την 11μελή Εκτελεστική Γραμματεία. Υπάρχει πρόεδρος, αντιπρόεδροι, πολιτικός γραμματέας -εγώ στην προκειμένη περίπτωση -και άλλα πέντε μέλη που το καθένα τους εκπροσωπεί τις λεγόμενες ζώνες ενδιαφέροντος. Η κοιλάδα του Πρέσεβο (Νότιος Σερβία), το Κόσσοβο, η Μακεδονία, το Ούλτσινι (Μαυροβούνιο) και η Ελλάδα. Το στρατηγείο μας ήταν στην Αλβανία, όμως αναγκαστήκαμε να μετακομίσουμε στο Κόσσοβο.

Ποια είναι η διπλωματική σας δραστηριότητα;

Επιχειρούμε να ευαισθητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα για το αλβανικό ζήτημα και να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι αποτελεί κλειδί για την επίλυση της βαλκανικής κρίσης. Αν έχουν να μας διδάξουν κάτι 120 χρόνια βαλκανικής ιστορίας είναι ότι τα πολυεθνικά κράτη δεν μπορούν να λειτουργήσουν εδώ. Ταυτόχρονα θέλω να τονίσω ότι δεν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα εθνικώς αμιγές κράτος και ότι εγγυόμαστε όλα τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στους Έλληνες της Αλβανίας. Ζουν καλύτερα από μας.

Τότε γιατί δεν δέχεστε να ζουν και οι Αλβανοί ως μειονότητες σε γειτονικά κράτη, με τα δικαιώματά τους να γίνονται σεβαστά όπως ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις;

Φυσικά και το δεχόμαστε αυτό στην περίπτωση των Αλβανών που ζουν σε ξένες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία. Δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις σε αυτή τη χώρα, παρ' όλο που εκεί ζει ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών. Σε ότι αφορά όμως στα Βαλκάνια, τα εδάφη στα οποία οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία ανήκουν στην Αλβανία. Ζούμε μια πρωτοφανή κατάσταση όπου η μητέρα πατρίδα συνορεύει από όλες τις πλευρές με εδάφη που ανήκουν σε άλλες χώρες και στα οποία πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός. Αυτό σημαίνει ότι το μισό μας έθνος ζει εκτός των επίσημων συνόρων, πράγμα ανεπίτρεπτο.

Ο Χασίμ Θάτσι, καθώς και άλλοι πολιτικοί ηγέτες, επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι σε περίπτωση που το Κόσσοβο αποκτήσει ανεξαρτησία, θα αντιταχθούν στην ένωσή του με την Αλβανία.

Ο Χασίμ Θάτσι οφείλει να λέει δημόσια αυτά που θέλει η διεθνής κοινότητα. Αν έλεγε αυτά που πραγματικά εννοεί θα τον έστελναν αμέσως στη Χάγη. Είναι ένας ηγέτης που δέχεται αφόρητες πιέσεις και κουβαλά τεράστιες ευθύνες στους ώμους του.

Τι γνώμη έχετε για τις συνομιλίες ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι;

Σκέτη φάρσα.


Πώς βλέπετε το μέλλον της περιοχής;

Όσο υπάρχουν ακόμα Αλβανοί που είναι θύματα της αποικιοκρατίας, όσο το αλβανικό ζήτημα παραμένει άλυτο, στα Βαλκάνια θα βασιλεύει η βία και το σκοτάδι.


Έχετε πει πως η Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση για σας. Σύμφωνα με τα σχέδιά σας, ορισμένα εδάφη της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να ενωθούν με την Αλβανία. Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το ζήτημα, εσείς πώς περιγράφετε τις προθέσεις σας;

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η ελληνική κυβέρνηση εκδίωξε 200.000 Αλβανούς κατηγορώντας τους για συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία. Τα εδάφη που άφησαν πίσω τους ανήκουν στην Αλβανία, παρ' όλο που δεν ζουν εκεί πια Αλβανοί. Οι Αλβανοί όμως έχουν ακόμα εκεί τα σπίτια τους και τους τάφους των προγόνων τους. Αυτό που ζητά το Αλβανικό Μέτωπο Εθνικής Ενότητας από την ελληνική κυβέρνηση είναι να επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους να γυρίσουν στα σπίτια τους. Δεν ζητάμε να μας δοθούν αυτά τα εδάφη. Το μόνο που θέλουμε είναι να αποκτήσουν και οι Αλβανοί τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες που ζουν στην Αλβανία. Οι Αλβανοί που διώχτηκαν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Δεν είναι τόσο περίπλοκα τα πράγματα. Όσοι Έλληνες δεν θέλουν να φύγουν από σπίτια που ανήκουν σε Αλβανούς, θα πρέπει να διευθετήσουν την καταβολή ικανοποιητικών αποζημιώσεων στους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

Ποιες εγγυήσεις, όμως, θα παράσχετε στην ελληνική κυβέρνηση για το ότι στην υποθετική περίπτωση που θα επέτρεπε την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στα πάτρια εδάφη, εσείς δεν θα διεκδικήσετε την ένωσή τους με την Αλβανία;

Ο σχεδιασμός μας δεν φτάνει τόσο μακριά. Προς το παρόν εστιάζουμε στο άμεσο πρόβλημα που είναι ο επαναπατρισμός. Αν αυτοί οι άνθρωποι, αφού επιστρέψουν στον τόπο τους θελήσουν να ενωθούν με την Αλβανία, εμείς δεν θα τους σταθούμε εμπόδιο. Αυτό όμως είναι ένα πολύ μακρινό ενδεχόμενο, ενώ εμείς προχωρούμε βήμα βήμα.

Μέχρι πού φτάνουν τα σύνορα της Αλβανίας σύμφωνα με τις διεκδικήσεις σας;

Στην περιοχή της Πρέβεζας.


Αφού η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει κάθε σχετική συζήτηση, τι θα κάνετε αν δεν υπάρξει κινητικότητα;

Είμαστε στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για την υποβολή της υπόθεσής μας στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Θα ζητήσουμε διεθνή διαιτησία. Το κλειδί στην υπόθεσή μας είναι τα πιστοποιητικά που έχει χορηγήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστεύουμε ότι θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του δικαστηρίου, οι οποίες ελπίζουμε να είναι υπέρ μας. Αν οι συνομιλίες αποτύχουν, θα αναλάβει δράση ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός και το FBKSh.

Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι θα εξαπολύσετε επιθέσεις κατά του ελληνικού στρατού και της αστυνομίας;

Δεν θα επιτεθούμε. Πρώτα θα επαναπατρίσουμε αυτούς τους Αλβανούς στα σπίτια τους, κι αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει πάλι να τους διώξει, όπως παλιά, τότε θα τους προστατεύσουμε.

Πώς θα μεταφέρετε 200.000 ανθρώπους χωρίς να τους δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση;


Σταδιακά. Η διαδικασία ίσως είναι αργή. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι σήμερα ζουν στην Ελλάδα 500.000 Αλβανοί.

Κρυβόταν ο ΑΝΑ πίσω από τη συμβολική ρίψη πυροβολισμών στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, η οποία ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία της παρουσίας σας;

Εμείς ποτέ δεν θα παροτρύναμε σε τέτοιες συμπεριφορές. Αυτό που όντως κάναμε σε συμβολικό επίπεδο ήταν να κατεβάσουμε τις ελληνικές σημαίες από ορθόδοξες εκκλησίες στην Αλβανία και να υψώσουμε στη θέση τους αλβανικές. Ήταν ένας τρόπος για να πούμε «εδώ είναι Αλβανία».

Σε περίπτωση σύρραξης, πόσο κόσμο θα μπορούσατε να κινητοποιήσετε στην Ελλάδα;

Όπως σας είπα, δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό το ενδεχόμενο. Δεν έχουμε καν την κατάλληλη στρατιωτική δομή που να μας επιτρέπει να κάνουμε τέτοιο σχεδιασμό. Αλλά, ακόμα και σε αυτή την απίθανη περίπτωση, θα είχαμε στη διάθεσή μας τουλάχιστον 30.000 άνδρες.


* Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 19.10.2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου