Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Μελισσοθεραπεία

Τα ζώα και τα φυτά δεν έχουν τη δυνατότητα εκλογής στο αν θα υποταχθούν στους φυσικούς νόμους ή όχι. Ζουν ασυνείδητα, εναρμονισμένα με αυτούς τους νόμους. Αντίθετα εμείς οι άνθρωποι έχουμε την ελεύθερη βούληση να επιλέξουμε. Όταν είμαστε εναρμονισμένοι μ' αυτούς, βιώνουμε υγεία, αρμονία, ευτυχία. Όταν εξ' αιτίας της άγνοιας τους παραγνωρίζουμε και με τον τρόπο ζωής μας τους καταστρατηγούμε, βιώνουμε ασθένεια, δυσαρμονία και δυστυχία. Άλλωστε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας ορίζει: «υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους βιολογικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς απουσία νόσου ή αναπηρίας».

Έτσι λοιπόν, ο άνθρωπος, συνειδητοποιώντας ότι οι περισσότερες ασθένειες οφείλονται σε περισσότερα αίτια πέραν των κοινώς γνωστών και αποδεκτών από την κλασσική ιατρική και κάνοντας μια μεγάλη στροφή στον τρόπο σκέψης, σε μια πιο συνειδητή στάση απέναντι στην υγεία και τον φυσικό τρόπο ζωής, έχει κάνει τις ολιστικές - συμπληρωματικές επιστήμες θεραπευτικής να αποτελούν έναν από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους επαγγελματικούς χώρους τα τελευταία χρόνια. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, συμπληρώνουν την κλασσική ιατρική αντιμετώπιση και συμβάλλουν στην προσπάθεια των ανθρώπων για καλύτερη υγεία και ζωή. Η ολιστική θεραπευτική λοιπόν, αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν μία οντότητα ενιαία και αδιαίρετη τόσο ως προς τον εαυτό του, όσο και ως προς το περιβάλλον του. Μια τέτοια θεραπευτική επιστήμη είναι και η Μελισσοθεραπεία, η χρήση δηλαδή των προϊόντων της μέλισσας με σκοπό την πρόληψη, την ίαση ή ανάρρωση του ατόμου από μια ή περισσότερες ασθένειες/καταστάσεις. H Μελισσοθεραπεία λοιπόν ενσωματώνει την έννοια της «προληπτικής ιατρικής», της αποφυγής δηλαδή της εμφάνισης της ασθένειας, ενώ τα προϊόντα της μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα δρουν εναντίον μεγάλου αριθμού χρόνιων παθήσεων ή κρίσιμων καταστάσεων υγείας. Για να έχουμε όμως θεραπευτικό αποτέλεσμα, εκτός της σωστής διάγνωσης, το κλειδί είναι και η δοσολογία. Κάθε ουσία είναι συγχρόνως δηλητήριο και φάρμακο. Όλα εξαρτώνται από τη δοσολογία που χορηγείται. Το μέλι βέβαια, όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας, με εξαίρεση το δηλητήριο, για το οποίο πρέπει να ακολουθείται ιδιαίτερα προσεκτική αγωγή, δεν είναι τοξικά στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν παρουσιάζουν παράπλευρες επιδράσεις, αλληλεπιδράσεις ή ασυμβατότητες. Οπότε ειδικά για το μέλι, η κατανάλωσή του σε μεγάλες ποσότητες δεν μας επηρεάζει. Για τα υπόλοιπα προϊόντα θα πρέπει ενήλικα άτομα με προβλήματα υγείας και παιδιά να συμβουλεύονται γιατρό. Οι ενήλικες χωρίς προβλήματα υγείας θα πρέπει να παίρνουν τις συνιστώμενες δόσεις. Τονίσαμε άλλωστε ότι η Μελισσοθεραπεία είναι επιστήμη. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί της αρχαιότητας αναγνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες των προϊόντων που παράγονται από τις μέλισσες. Το μέλι ήταν η πρώτη– και για αρκετό διάστημα η μόνη – γλυκαντική ουσία που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες στη διατροφή τους. Τα προϊόντα που προέρχονταν από τις μέλισσες, αποτελούσαν μία δημοφιλή πρώτη ύλη για την παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία ενώ ήταν αρκετά αποτελεσματικά, δεν προκαλούσαν παρενέργειες. Η ανακάλυψη των αντιβιοτικών παραμέρισε τη θεραπευτική τους χρήση, προσωρινά όμως, καθώς η ανάπτυξη μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά και η ανάγκη για ένα πιο φυσικό τρόπο ζωής, τείνουν να τους δώσουν και πάλι τη θέση που τους αρμόζει στη διατροφή μας. Έτσι λοιπόν και με βάση έρευνες που έχουν γίνει, το μέλι και τα υπόλοιπα παράγωγα της δραστηριότητας των μελισσών, βοηθούν στην υγιή κυτταρική ανάπτυξη, στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στη μείωση των φλεγμονών και στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κάποιοι διαβάζοντας το άρθρο, ίσως το χαρακτηρίσουν υπερβολικό. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα φυσικά προϊόντα προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Το μέλι όμως είναι ίσως η μόνη τροφή που προσφέρει τόσες πολλές απαραίτητες ουσίες και δρα συνολικά στον οργανισμό. Δεν υποστηρίζω ότι μόνο τρώγοντας κάποιος ένα βάζο μέλι δε θα ασθενήσει, σίγουρα όμως θα πάρει πολλές ουσίες και στις κατάλληλες ποσότητες για να βοηθήσει τον οργανισμό του. Ακόμα και τα ένζυμα που περιέχει, βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει τις ουσίες από άλλες τροφές όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο που είναι απαραίτητα στη σωστή ανάπτυξη του σκελετού των παιδιών. Θα μπορούσα να επικεντρωθώ με λεπτομέρειες στα συστατικά των μελισσοκομικών προϊόντων, στις βιοχημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται και πως τελικά κάνουν καλό στα διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Δεν είναι όμως αυτός ο σκοπός του άρθρου. Ίσως αργότερα γίνει κι αυτό.
Μετά από αυτές τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ας γνωρίσουμε τώρα λίγο καλύτερα αυτά τα φυσικά φάρμακα που μας προσφέρουν οι μέλισσες.

Μέλι

Το μέλι παράγεται από το νέκταρ φυτών, ανθέων και δέντρων που συλλέγουν οι μέλισσες και το οποίο μετατρέπεται σε γλυκόζη και φρουκτόζη με την προσθήκη κάποιων ενζύμων. Είναι ένα πλήρες προϊόν, πολύ πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, το οποίο δίνει ενέργεια αλλά δεν αυξάνει την πιθανότητα στη συνέχεια να έχεις υπογλυκαιμία. Και αυτό γιατί το μέλι λόγω της σύνθεσής του, προσφέρει καλή ενέργεια, που έχει διάρκεια. Περιέχει 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες συνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να το φτιάξει τεχνητά. Σε αντίθεση με τη ζάχαρη και τις γνωστές παρενέργειές της, που είναι βιομηχανοποιημένο προϊόν αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας, το μέλι είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν και δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία.
Επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιβακτηριδιακή δράση, λόγω της υγροσκοπικής και ελαφρώς οξικής του φύσης, που αφυδατώνει τα βακτήρια. Το μέλι διαθέτει εντυπωσιακές ιδιότητες. Είναι αντισηπτικό, επουλωτικό, αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες. Ειδικά για την επούλωση πληγών, το μέλι είναι το πιο αποτελεσματικό προϊόν με πρωταθλητή στον τομέα αυτό το θυμαρίσιο μέλι, καθώς περιέχει θυμόλη, μια φαινόλη με αναγνωρισμένες αντισηπτικές ιδιότητες. Οι έρευνές έδειξαν ότι εξασφαλίζει την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων δύο φορές πιο γρήγορα απ΄ ό,τι η ειδική γάζα. Το αντισηπτικό μυστικό του μελιού είναι το οξυζενέ που παράγει με φυσικό τρόπο. Αυτή η διαδικασία οφείλεται στην ύπαρξη ενός ενζύμου, της οξειδάσης της γλυκόζης, το οποίο χρησιμοποιεί η μέλισσα για να μετατρέπει το νέκταρ σε μέλι. Από το ένζυμο που απομένει και με την παρουσία νερού, ξεκινάει μια νέα χημική αντίδραση: το σάκχαρο αποσυντίθεται σε οξυζενέ και γλυκολικό οξύ. Η αντισηπτική δράση του πρώτου είναι γνωστή, ενώ η επουλωτική δράση του προέρχεται ταυτόχρονα από τα σάκχαρα που μέσω όσμωσης στεγνώνουν την πληγή και διεγείρουν την παραγωγή κυτοκίνης και ιντερλευκίνης, ουσίες που λειτουργούν επουλωτικά.
Πιο συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι το μέλι επιδρά ευεργετικά στα: μάτια, στομαχικές παθήσεις, συκώτι, νεφρά, καρδιά, αναπνευστικές οδοί, κρυολογήματα, δέρμα, νευρικό σύστημα (αϋπνίες). Συμβάλλει στη μακροζωία ενώ είναι απαραίτητο σε αθλητές και παιδιά καθώς αυξάνει τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή και τις διανοητικές ικανότητες, καταστέλλει καταστάσεις κόπωσης και εξάντλησης, προλαμβάνει και θεραπεύει σοβαρές παθήσεις και ασθένειες. Με λίγα λόγια το μέλι είναι τρόφιμο, γλύκισμα και φάρμακο.
Είδη μελιού. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού. Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το μέλι των μελιτωμάτων που παράγεται από το χυμό του πεύκου, της ελάτης και άλλων δασικών φυτών. Το ανθόμελο όταν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά λαμβάνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχεται. Έτσι, έχουμε μέλι Θυμαριού, Πορτοκαλιάς, Καστανιάς, Βαμβακιού, κ.α. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι μελιττωμάτων με κύριες κατηγορίες το μέλι Πεύκου και Ελάτου. Αν και κάθε μέλι έχει τις δικές του ιδιομορφίες που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, δε μπορούμε να μην αναφέρουμε το θυμαρίσιο μέλι, που κατατάσσεται στις καλύτερες ποιότητες μελιού που υπάρχουν. Η ποιότητα, η γεύση, οι ιδιαίτερες θεραπευτικές του ιδιότητες και η μικρότερή του παραγωγή σε σχέση με το πευκόμελο, το καθιστούν φυσιολογικά ακριβότερο, αλλά πρώτο στις προτιμήσεις.
Ποιότητα. Το μέλι πρέπει να είναι αγνό και ακατέργαστο. Μέλι επεξεργασμένο, τυποποιημένο με μηχανήματα, ανεξέλεγκτα θερμασμένο, θεωρείται μέλι βιομηχανικό (ζαχαροπλαστικής). Πρέπει να φυλάσσεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, μακριά από τον ήλιο και τις μυρωδιές, σε γυάλινη συσκευασία ή ανοξείδωτο ατσάλι. Διατηρείται άριστα στο ψυγείο. Πάντα σφραγισμένο και να αποφεύγουμε τα μισογεμάτα δοχεία.
Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι το μέλι μπορεί να κρυσταλλώσει. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο που δεν προξενεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική ιδιότητα του. Σχετίζεται με τη φυτική προέλευση του μελιού και επηρεάζεται από τη χημική του σύνθεση. Όλα τα μέλια, εκτός από το πευκίσιο και το ελατίσιο, κρυσταλλώνουν. Η κρυστάλλωση είναι πολύ σημαντικό κριτήριο της ποιότητας. Το θυμαρίσιο μέλι για παράδειγμα κρυσταλλώνει σε διάστημα 6 με 18 μήνες από την παραγωγή του.
Τέλος, προσοχή στην ύπαρξη λευκού αφρού κάτω από το καπάκι, στα τοιχώματα του βάζου ή στην επιφάνεια του μελιού. Η ύπαρξη αφρού σημαίνει ότι το μέλι είναι βρασμένο, άρα όλες οι εξαιρετικές του ιδιότητες έχουν καταστραφεί.
Δοσολογία. Οι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν 10 - 60 γραμμάρια μέλι καθημερινά και τα παιδιά 5 - 15 γραμμάρια. Το καλύτερο είναι να καταναλώνεται το πρωί για να μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια. Ωστόσο μπορούμε να φάμε μέλι και γύρω στις 6 το απόγευμα γιατί βοηθάει στην τόνωση του οργανισμού ή ακόμη και το βράδυ, αρκεί να μη θέλουμε να κοιμηθούμε αμέσως.

Βασιλικός πολτός

Αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως την πιο πλούσια φυσική τροφή, είναι ο βασιλικός πολτός. Είναι μία άσπρη κρεμώδης ουσία, ισχυρά όξινη, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή των προνυμφών που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες καθώς επίσης και για τις ενήλικες βασίλισσες. Είναι ενδεικτικό ότι η βασίλισσα ζει έως και πενήντα φορές περισσότερο από την απλή εργάτρια και καταφέρνει να γεννά κάθε μέρα έως και 2.000 αυγά. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι επιδόσεις της αυτές, τόσο σε μακροβιότητα όσο και σε ευγονία, οφείλονται στην καθημερινή κατανάλωση βασιλικού πολτού. Φημίζεται για τη θρεπτική του αξία καθώς και για τις αντιβακτηριδιακές, αντιιικές αλλά και μυκητοκτόνες ιδιότητές του. Είναι μία ουσία πολύ πλούσια σε βιταμίνες. Βοηθάει το σώμα μας να είναι σε καλύτερη κατάσταση, τονώνει και αναζωογονεί τον οργανισμό και συνακόλουθα μας βοηθά να φαινόμαστε νεότεροι, ενώ θεωρείται ότι τονώνει και την ερωτική επιθυμία. Επίσης κάνει καλό και στην εγκυμοσύνη. Ακόμη, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και της κατάθλιψης γιατί επιδρά θετικά στις ορμόνες. Επειδή έχει πολλές βιταμίνες, βοηθάει το αίμα να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο και όταν οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος, μειώνονται οι πιθανότητες κατάθλιψης. Είναι αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτικός, προστατεύει την καρδιά, επιβραδύνει την ανάπτυξη κάποιων καρκινικών όγκων, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενώ προλαμβάνει και την οστεοπόρωση.
Ποιότητα. Το χρώμα έχει μεγάλη σημασία γιατί αποτελεί δείκτη της φρεσκότητας και της καταλληλότητάς του. Ο φρέσκος βασιλικός πολτός έχει λαμπερό λευκό χρώμα. Όταν όμως έρθει σε επαφή με τον αέρα ή εκτεθεί στο φως, το χρώμα του μεταβάλλεται σε ανοικτό κίτρινο και σκούρο γκρι. Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε ένζυμα τα οποία οξειδώνουν κάποιες ουσίες του βασιλικού πολτού και τον καταστρέφουν.
Ο βασιλικός πολτός δε διατηρείται εύκολα. Αμέσως μετά τη συλλογή του πρέπει να φιλτράρεται και να τοποθετείται αμέσως στο ψυγείο σε θερμοκρασία περίπου 2-4°C. Τα φιαλίδια πρέπει να είναι καλά γεμισμένα και κλεισμένα για να μην έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο. Επίσης θα πρέπει να τυλίγονται και με φύλλο αλουμινίου για να προστατεύονται από το φως. Αν χρειαστεί να συντηρήσουμε το βασιλικό πολτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε χρειάζεται να τοποθετηθεί στην κατάψυξη, απο –18 έως –20°C, οπότε και διατηρούνται οι ιδιότητες του για 1 χρόνο. Άλλος τρόπος διατήρησης του, είναι η ανάμειξή του με λεπτοκρυσταλλωμένο μέλι.
Δοσολογία. Οι ενήλικες μπορούν να τρώνε ένα γραμμάριο βασιλικό πολτό την ημέρα, για διάστημα τριών μηνών, δύο φορές το χρόνο. Τα παιδιά από εφτά ετών και πάνω μπορούν να καταναλώνουν ένα γραμμάριο για ένα μήνα, να σταματούν για ένα μήνα και μετά να ξεκινούν πάλι.

Γύρη


Η γύρη είναι η τροφή των μελισσών. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη αλλά πέρα από αυτό, αποτελεί πλήρη τροφή αφού περιέχει μία ευρεία γκάμα από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Πλήθος αναλύσεων έδειξαν ότι η γύρη περιέχει σχεδόν όλα τα απαραίτητα για τον άνθρωπο αμινοξέα, τα οποία ο οργανισμός του δεν μπορεί να συνθέσει. Αποτελεί συμπλήρωμα στο μέλι γιατί το μέλι είναι πλούσιο σε ζάχαρα και η γύρη σε πρωτεΐνη. Η γύρη είναι πιο αποτελεσματική στην πρόσληψη πρωτεΐνης από το κρέας. Πιο συγκεκριμένα θεωρείται τρεις με πέντε φορές πιο αποτελεσματική. Η κατανάλωση γύρης συνιστάται σε περιπτώσεις κακού μεταβολισμού και διατροφικών διαταραχών. Βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στην αντιμετώπιση του προστάτη. Επιπλέον, η γύρη αποτελεί και ισχυρό αντιαναιμικό προϊόν, καθώς περιέχει σίδηρο, που ευνοεί το σχηματισμό των συστατικών του αίματος.
Ποιότητα. Οι μελισσοκόμοι, αμέσως μετά τη συλλογή, μπορούν να την παγώσουν και να την πουλήσουν συσκευασμένη σε βαζάκια. Αυτό είναι και το πιο γνήσιο προϊόν. Ωστόσο, στο εμπόριο κυκλοφορεί και αφυδατωμένη σε μορφή σκόνης, σε γυάλινα βάζα και σε αποξηραμένους κόκκους, που μπορούν να προστεθούν σε χυμούς φρούτων, στο γιαούρτι ή τη σαλάτα.
Δοσολογία. Για τη γενική τόνωση του οργανισμού, μπορούμε να την καταναλώνουμε για 4-6 εβδομάδες, 3-4 φορές το χρόνο και ειδικά κατά τις εποχικές αλλαγές. Αν η γύρη είναι σε μορφή κόκκων, που είναι και το προτιμότερο, η κανονική δόση για ενήλικους χωρίς προβλήματα υγείας, καθορίζεται σε 15-20 γραμμάρια την ημέρα (μια κουταλιά της σούπας), κάθε πρωί με άδειο στομάχι. Η δόση πρέπει να κρατηθεί αρκετά στο στόμα, για να ποτιστεί καλά με σάλιο, και να μασηθεί επίσης πολύ καλά. Επειδή η γεύση της είναι πικρίζουσα, την αναμειγνύουμε με μέλι, και συγκεκριμένα ένα μέρος γύρη προς δύο μέρη μέλι.

Πρόπολη

Η πρόπολη, είναι μια ρητινώδης, κολλητική ουσία που οι μέλισσες τη χρησιμοποιούν για να γεμίζουν τα κενά της κυψέλης τους αλλά και για να την αποστειρώνουν. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόπολη είναι μυκητοκτόνος, αντισηπτική, αντιβιωτική, αναισθητική, αλλά και αντιφλεγμονώδης. Θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση καταρροής, βήχα, βρογχίτιδας, ωτίτιδας, ακμής, ακόμα και ενοχλήσεων στον προστάτη. Όπως και ο βασιλικός πολτός, συμβάλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και της κατάθλιψης.
Ποιότητα. Στην Ελλάδα οι Μελισσοκομικοί Συνεταιρισμοί αφήνουν την πρόπολη ανεκμετάλλευτη. Πρέπει λοιπόν κανείς να γνωρίζει κάποιον μελισσοκόμο και να την πάρει στη φυσική, ακατέργαστη μορφή της που έχει όλα τα πολύτιμα συστατικά. Εκτός Ελλάδος, πωλείται σε διάφορες μορφές (κάψουλες, ταμπλέτες, βάμμα, διάλυμα, αλοιφή). Στη φυσική της κατάσταση είναι συμπαγής. Στη θερμοκρασία των 20 βαθμών Κελσίου είναι μαλακή και κολλά. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες γίνεται σκληρή και τρίβεται. Το χρώμα της ποικίλλει από καφέ-πράσινο έως καφέ-κόκκινο: εξαρτάται από τα φυτά από τα οποία προέρχεται η ρητίνη. Η μυρωδιά της είναι ένα μείγμα των ουσιών που περιέχει: ρητινούχα που θυμίζει μέλι και βανίλια. Η γεύση της είναι πικρή και καυστική.

Δηλητήριο της μέλισσας

Έρευνα που έγινε στο Ελβετικό Κέντρο Μελισσοθεραπείας έδειξε ότι το δηλητήριο που έχει στο κεντρί της η μέλισσα έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, προστατεύει το ανοσοποιητικό, είναι αντιφλεγμονώδες, αντιπηκτικό και καταπολεμά τους ρευματισμούς. Προκαλεί τη σύνθεση αιμογλοβίνης, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ρίχνει την πίεση, ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και διεγείρει την παραγωγή ενδογενούς κορτιζόνης. Με λίγα λόγια, θωρακίζει ολόκληρο τον οργανισμό από κάθε είδους επίθεση.

Κερί

Το κερί παράγεται από τους κηρογόνους αδένες στην κοιλιά των θηλυκών μελισσών και τους χρησιμεύει για να κατασκευάζουν τις κυψέλες. Το μάσημα άσπρου και άγευστου φυσικού κεριού θεωρείται ότι κάνει καλό σε όσους έχουν ορθοδοντικές προσθήκες. Έχει επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και γι’ αυτό είναι ιδανικό για να καταπραΰνει τραυματισμούς ή ερεθισμούς του στόματος. Το κερί χρησιμοποιείται για την κατασκευή κεριών, περιέχεται σε φαρμακευτικά προϊόντα (π.χ. υπόθετα, αλοιφές για δερματοπάθειες και εγκαύματα κλπ.) και σε πολλά καλλυντικά (κραγιόν, κρέμες κλπ.).

Στην αρχαία Ελλάδα η Μέλισσα ήταν αδελφή της Αμάλθειας και τροφός του θεού Δία όταν εκείνος ήταν βρέφος στο όρος Ίδη της Κρήτης και τον έτρεφαν με γάλα και μέλι. Όταν ο Κρόνος το ανακάλυψε, τη μεταμόρφωσε σε σκουλήκι, αλλά όταν ο Δίας μεγάλωσε τη μετέτρεψε από ευγνωμοσύνη σε βασίλισσα μέλισσα. Πράγματι οι πρόγονοί μας έχουν δίκιο. Βλέποντας αυτό το χρυσαφένιο πλασματάκι να πετά και να τρέφεται από ό,τι ομορφότερο έχει η φύση, τα λουλούδια και τα δένδρα, δε μπορείς παρά να της αποδώσεις θεϊκές ιδιότητες. Στη μικρούλα ζωή της των 30, το πολύ 40 ημερών, παράγει πράγματα μοναδικά και θαυμαστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου